*

Gepubliceerd op 18 mei 2023 om 18:00

Evert Sijbesma werd geboren op 18 mei 1918 in de Lytse Buorren in Tzummarum.
Hij was de 5e van 7 kinderen van Jan en Antje Sijbesma.

 

Geboorteakte uit 1918 uit het register van de gemeente Barradeel. 

V.l.n.r.  vader Jan,Sijbe,Tjitske,Afke, Moeder Antje met durk en in het midden Evert en Evertje.

Evert groeide op als een vriendelijk en rechtvaardig kind, altijd bereid anderen te helpen.
Na zijn schooltijd kwam hij op de melkfabriek in Ried te werken, waar hij jarenlang boter inpakte in de kelder aldaar.
Tot de directeur van de melkfabriek uit Sexbierum langs kwam bij de familie Sijbesma, of broer Sijbe voor hem wilde "sutelen".
Sijbe voelde daar niet veel voor maar Evert wel, en zo ging die met de bakfiets en soms met een hond er voor, met zuivelproducten als melkboer bij de mensen langs.
Op de bakfiets met bussen vol melk en karnemelk, maar ook kaas en boter.

Deze werkzaamheden werden tijdelijk onderbroken omdat Evert in militaire dienst moest, maar daarna ging hij er weer mee door.

Bij de geboorte van prinses Beatrix op 31 januari 1938 versierden deze soldaten de kamer en gingen op de foto. Het gebeurde in de Wilhelminakazerne in Assen, in paviljoen C, kamer 3. De meeste militairen op de foto kwamen uit Friesland. Achteraan van links naar rechts: korporaal Meester uit Drenthe, Age Haringsma uit Wytgaard, Pieter Hofstra uit Grou (de afzender, hij woont nu Vesperstraat 41 in Sneek), Jouke Tuinstra uit Warga, Jaring Walta uit Wytgaard, Tsjerk Westra uit Tzummarum , Hette van der Meer uit Grou, Evert Sijbesma uit Tzummarum en een onbekende korporaal. Ervoor zitten: Eabele Baarda uit Menaldum, Jan van Tuin uit Kollum, Gerrit Grijpstra uit Stiens, Wiebe van Dokkumburg uit Berltsum. Daarvoor op de knieën: Atze Demmer uit Molkwar, Johannes Douma uit Stiens, Gerrit Woelinga uit Veenwoudsterwal, Andries Haagsma uit Wikel en Wytse Jorna uit Wytgaard. De twee voorop zijn: Anne van Dijk uit Stiens en Nico Portyk uit Sint Nicolaasga

Tot de oorlog uitbrak en Evert zich moest melden voor de dienstplicht, maar dat wilde hij niet, en velen met hem.

Het betekende dat hij in het begin nog wel, maar later niet meer overdag zijn werk kon blijven doen.
Het werd te gevaarlijk, want de Duitsers begonnen razzia's te houden, en Evert had al een paar keer geluk gehad dat ze hem niet vonden tijdens een huiszoeking.
Evert moest onderduiken en kwam op de boerderij van de fam. Jacobi in Veenwouden.

Overdag hielp hij mee met de werkzaamheden en 's avonds en 's nachts bij de Binnenlandse Strijdkrachten, waar hij intussen bij was gekomen.
Zijn schuilnaam was Bouke Kingma en hij behoorde tot de sectie Noordbergum.
Evert voelde zich geroepen om voor de onderdrukten op te komen, het was zeer riskant werk want je wist nooit of je, en door wie je verraden zou kunnen worden.

De verzetsgroep sectie Noordbergum bewaakte in de laatste dagen van de oorlog het pompstation van de Waterleiding in Noordbergum.

 

1937

Bescherming van onze waterleiding in tijd van oorlogsgevaar.
Het pompstation der Intercommunale Waterleiding te Noordbergum is, naar wij reeds meldden, stevig beschermd tegen mogelijk oorlogsgevaar. Op de
bijgaande foto's ziet men welke maatregelen reeds getroffen zijn: links een barricade zandzakken voor den hoofdingang en voor de deuren der transformator-
huisjes, rechts het plaatsen der 16 mm dikke staalplaten voor de ramen aan den voorgevel.